Inici > Capítols

Capítols

12 - CEMENTIRI ÉS CIUTAT

La gestió diària dels cementiris de Barcelona no dista tant de la de la resta de la ciutat. Obres de millora i reforma, compromís ambiental, atenció ciutadana, comerç, regulació del trànsit, indústria transformadora, artesania, activitats culturals, atenció a la diversitat, promoció turística, participació en organismes internacionals, gestió legal…


Veure vídeos

11 - LA RUTA DE MONTJUÏC

Si el cementiri de Poblenou és un mirall de l’entrada de Barcelona a l’era moderna, el del Montjuïc reflecteix la societat que va enderrocar les muralles al segle XIX, que va fer l’Exposición de 1888 i és el principal testimoni de les convulsions socials i polítiques de la primera meitat del segle XX.


Veure vídeos

10 - PASSEJANT PER LA CIUTAT DE MARBRE

L’art funerari, tant en els aspectes arquitectònic com escultòric, ha avançat en paral·lel al desenvolupament d’aquestes disciplines més enllà del perímetre dels cementiris. Els principals arquitectes i escultors del modernisme i el noucentisme, i també algun d’avantguardista, han deixat la seva petjada en els cementiris de la ciutat. Hi ha més modernisme exposat a la ciutat dels morts que a la ciutat dels vius.


Veure vídeos

9 - AMICS PER SEMPRE

Els dos segles d’història recollits en els cementiris de Barcelona ajunten i igualen importants personalitats socials i polítiques que, sent de vegades rivals en vida, han vist com després de la mort el destí els ha posat a la vora els uns dels altres.


Veure vídeos

8 - CIUTADÀ CONEGUT, CIUTADÀ DESCONEGUT

Epidèmies de les malaties més diverses i conflictes bèl·lics, sovint ben oblidats, han delmat al llarg dels dos-cents últims anys la societat barcelonina. Monuments i tombes col·lectives ens recorden les víctimes d’epidèmies i els sanitaris que les van combatre, els generals i expedicionaris, de lleva o voluntaris, de les grans i petites guerres i revoltes que han construït una part de la història de Catalunya.


Veure vídeos

7 - UN PASSEIG LITERARI

La construcció dels cementiris dista molt poc en el temps de l’eclosió del moviment cultural i literari de la Renaixença. Els cementiris recullen el testimoni de dos segles de lletres no únicament a través de les tombes dels escriptors sinó també per mitjà de la cita de les seves obres que molts ciutadans han fet per honorar o acomiadar els seus difunts i per les activitats d’homenatge als escriptors que periòdicament es fan als cementiris.


Veure vídeos

6 - QUEDEM AL CEMENTIRI

Molts ciutadans van als cementiris exclusivament per acomiadar o recordar els seus difunts amb ocasió del decés o d’eferèmides. La diada de Tot Sants n’és un exemple ben viu. Hi ha, però, tot sovint, cites col·lectives que fan del cementiri espai de record, però també de vida social. Més enllà dels casos més coneguts que congreguen als cementiris els principals representants de la vida política local i nacional, els cementiris són plens de cites gremials, polítiques i culturals que apleguen col·lectius socials.


Veure vídeos

5 - GALERIA DE CATALANS IL·LUSTRES

Científics, empresaris, arquitectes, soldats, intel·lectuals… els cementiris són una galeria a l’aire lliure de les principals referències socials dels barcelonins, com queda recollit en el volum “Morts il·lustres en els cementiris de Barcelona”, de Margarita Puig i Jaume Nolla.


Veure vídeos

4 - CÈLEBRES EN VIDA

A finals dels segle XIX, de la mà de la destrucció de les muralles, de la industrialització i de les conquestes del moviment obrer, sorgeix el lleure de masses i, amb aquest, la celebritat d’artistes i esportistes, convertits en herois populars, el record dels quals es manté viu als cementiris.


Veure vídeos

3 - LA RUTA DEL POBLENOU

El cementiri de Poblenou, també conegut com a cementiri vell, va ser el primer de Barcelona. Dos caps de setmana al mes, el barcelonins tenen accés a una ruta guiada animada per actors que mostra una foto fixa de la Barcelona immediatament posterior a la Guerra del Francès.


Veure vídeos

Pàgina 1 de 2

Cerca avançada

Capítols

Capítol 12

CEMENTIRI ÉS CIUTAT

La gestió diària dels cementiris de Barcelona no dista tant de la de la resta de la ciutat. Obres de millora i reforma, compromís ambiental, atenció ciutadana, comerç, regulació del trànsit, indústria transformadora, artesania, activitats culturals, atenció a la...

Capítol 11

LA RUTA DE MONTJUÏC

Capítol 9

AMICS PER SEMPRE


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl